Čistilne naprave

Ljudje se čedalje bolj zavedamo, da imamo samo eno Zemljo, do katere smo v zadnjih letih imeli precej mačehovski odnos. Z različnimi ukrepi se, nekateri bolj, drugi manj, trudimo, da bi za Zemljo pričeli lepše skrbeti in s tem ustvarili boljše življenjske pogoje sebi in našim potomcem. Eden izmed korakov k temu je skrb za naše vire pitne vode, za kar poskrbimo tudi s prečiščevanjem odpadnih voda iz gospodinjstva.

Do konca leta 2021 bo moral vsak, ki nima možnosti priklopa na kanalizacijski vod, kamor bi spuščal odplake, in čigar lokacija stavbišča sodi med aglomeracije, ki spadajo v prispevna območja (posebna območja kot so Natura 2000, Triglavski Narodni Park, Vodovarstvena območja I-III reda), vgraditi malo komunalno čistilno napravo (MKČN) ali čistilno napravo za gospodinjske odpadne vode. Prav tako je vgradnja MKČN obvezna pri vseh novogradnjah in objektih v obnovi, za katere je bilo potrebno pridobiti novo gradbeno dovoljenje. 

Hišna ali mala komunalna čistilna naprava (MKČN) je posoda (plastična, betonska, iz drugih materialov) v kateri je vgrajena tehnologija, ki gospodinjsko odpadno vodo (iz kopalnice, kuhinjskega korita, tuša ali banje ter pomivalnega in pralnega stroja) prečisti do te mere, da jo lahko po veljavni okoljski zakonodaji varno odvajamo v okolico (odprti vodotok, skozi polje ponikanje v tla).

Tipi čistilnih naprav

Poznamo več tipov malih komunalnih čistilnih naprav, ki se med seboj ločijo glede na:

 • gostoto biomase (razpršena plavajoča biomasa, zgoščena plavajoča biomasa, reaktor z nosilci biomase),
 • velikostne razrede (do 50 P.E., nad 50 P.E.),
 • način čiščenja odpadne vode (SBR, MBBR, MBR, PRETOČNI, BIOFILTER),
 • stopnjo očiščenosti odpadne vode (sekundarno, terciarno čiščenje, dezinfekcija).

Prodajalci med seboj ločimo:

 • pretočne čistilne naprave

Pretočni tip čistilne naprave je najbolj pogosto prodajan tip čistilne naprave v Evropi. Gre za dobro poznano in preverjeno tehnologijo, ki za delovanje uporablja le toliko elektronike, kolikor je potrebno, zato je tak tip čistilne naprave ugodnejši za nakup in vzdrževanje.

 • SBR čistilne naprave

SBR (Sequence Batch Reactor) je najbolj pogosta čistilna naprava v nemško in angleško govorečih deželah. V prevodu ime pomeni šaržno polnjen reaktor, pri čemer 1 šarža pomeni 24 urni cikel zbiranja in čiščenja odpadne vode. Biomasa je v primerjavi s pretočnim tipom bolj razpršena, kar pomeni, da morajo biti posode večje, to pa včasih pomeni dražjo vgradnjo in nakup. Uporabljajo se predvsem za situacije, kjer so značilni sunkoviti dotoki.

 • biofiltri

Poznamo različne tipe biofiltrov –  take, ki delujejo na osnovi vpihovanja zraka s pomočjo puhala (z električno energijo) in take, ki delujejo brez električne energije. 

 • MBR čistilne naprave

MBR čistilne naprave ali membranska tehnologija je novost na trgu čistilnih naprav. Bistvena prednost pred drugimi čistilnimi napravami je v tem, da je biomasa bolj koncentrirana in so učinki čiščenja KPK in BPK5 boljši, hkrati pa so zmanjšani volumni reaktorja in podobno.

Ključna prednost pa je v učinkovitosti čiščenja suhe snovi. Prečiščena voda je tudi navidezno zelo čista, saj se iz reaktorja loči od mulja/aktivnega blata s pomočjo membrane, ki ima zelo majhne, mikro pore velikostnega razreda od 0.05 pa do 0.01 µm. Prečiščeno vodo zlahka uporabimo za zalivanje zelenjavnega vrta, pranje avtomobila, v večini tehnoloških procesih, splakovanje WC kotličkov, saj je poleg motnosti, KPK in BPK5 onesnaženja, voda prečiščena tudi mikroorganizmov (bakterij) ter večine virusov. Voda ima kvaliteto kopalne vode.

Odlično se obnese tudi za uporabo v manjših industrijskih obratih, za stanovanjske hiše, vikend hiše, sezonske objekte, povsod, kjer je na voljo električna energija in za vgradnjo nimate na voljo veliko prostora. Zlasti primerno za vodovarstvena območja, kjer Vam ARSO ne pusti postaviti navadne čistilne naprave.

Na kaj moramo biti pozorni, ko se odločamo za nakup?

Pred nakupom čistilne naprave, se morate vprašati:

 • Koliko oseb stanuje v objektu in ali se bo to število v prihodnjih 15 letih spreminjalo (povečalo/zmanjšalo)?
 • Imate na voljo vir električne energije?
 • Ste doma na prispevnem območju? 
 • Kam boste odvajali odpadno vodo (v ponikalnico, odprti vodotok)
 • Potrebujete povozno izvedbo čistilne naprave in ali imate na parcelo dostop za tovorna vozila?

Poleg zgoraj omenjenih vprašanj, morate biti pozorni tudi na to, za katerega ponudnika čistilnih naprav se odločite. Med številnimi ponudniki na trgu, ki se med seboj razlikujejo po prodajnem programu, so razlike tudi v specializiranosti za svetovanje in vzdrževanje, izkušnjah z dobavo, montažo in vzdrževanjem čistilnih naprav ter kvaliteto prodajnih storitev. Glede na to, da je čistilna naprava dolgoročna investicija, je dober premislek na mestu.

Pri odločitvi za pravo čistilno napravo vam lahko pomagamo tudi v Megadomu. Naši prodajalci vam bodo, v sodelovanju z našim partnerjem, podjetjem Vodateh, svetovali, kaj je prava rešitev glede na vaše potrebe.  

Trenutno lahko v Megadomu MEGA UGODNO dobite kar nekaj različnih modelov čistilnih naprav:

Čistilna naprava AQUATEC AT6
 • pretočna čistilna naprava za do 4 osebe oz. 600 l odpadne vode/dan, vključen UV stabiliziran sferičen pokrov, zaboj za puhalo ter mikroprocesorska krmilna enota za izbiro programov delovanja, dimenzije: fi 140 x H 175 cm
Čistilna naprava KLAERMAX IDEAL SBR META 5
 • enokomorna SBR čistilna naprava za do 5 oseb oz. 750 l odpadne vode/dan, dimenzije: 180 x 175 x H 200 cm
Zbiralnik vode ali graznica WATER 3-3000
 • zbiralnik vode ali greznica WATER 3-3000 je kompakten podzemni zbiralnik za deževnico ali odpadno vodo, narejen iz polietilena z rebrasto zasnovo, vključeni so odstranljiva pregradna stena in UV stabilizirana revizijska pokrova, skupni volumen 3.000 l, dimenzije: 270 x 121 x H157 cm

Izkoristite lahko tudi možnost dostave in osnovnega priklopa na območju Slovenije z znižano stopnjo davka (namesto 22 % obračunamo 9,5 % davek).