Domači vrtiček

Dodobra smo zakorakali v pomlad, tudi temperature so čedalje bolj prijazne in sonce nas večkrat razveseli. S prihodom pomladi pride tudi čas večjih opravil na domačem vrtu. Mogoče nad vrtnarjem do sedaj niste bili preveč navdušeni in ste zaradi trenutne situacije začeli razmišljati o svojem vrtičku? Ali pa bi si na balkonu radi ustvarili mali vrtiček, ki bo združil prijetno s koristnim? Polepšal vam bo balkon, pa tudi kakšen lonec boste lahko oplemenitili z njegovo pomočjo. Potem imamo nekaj nasvetov za vas, kako se takega projekta lotiti. 

Priprava

Če niste vrta za setev pripravili že v pozni jeseni ali v zgodnjih spomladanskih dneh, ali pa ste se tik pred zdajci odločili, da se lotite vrtnarskega podviga, najprej poskrbite za pripravo tal. Zemljo razrahljamo, če pa imamo težka, glinena ali ilovnata tla, jo prekopljemo. 

Zemljo nato obogatimo z gnojilom, s čimer zagotovimo in vzdržujemo rodovitnost tal. Uporabimo lahko posebej prilagojena organska gnojila v obliki peletov, ki jih posujemo po površini tal in nato prekrijemo s tanko plastjo zemlje. Temeljno gnojenje opravimo vsaj 2 tedna pred sajenjem in sejanjem ter poskrbimo za redno zalivanje, da se peleti raztopijo in hranila preidejo v zemljo oz. tla. S tem bodo imele rastline zagotovljena osnovna hranila za rast. Seveda pa ne smete pozabiti, da so določeni posevki bolj zahtevni in »požrešni« zato jih je potrebno med rastjo dognojevati. 

Načrtovanje zasaditve

Ko imate osnovo pripravljeno, si pripravite načrt zasaditve vrta. S tem boste izbrali katere rastline si želite zasaditi, izbrali boste ustrezne sosede, vrt si boste ustrezno razdelili glede na velikost posameznega posevka, itd. Delo na vrtu si boste s tem zorganizirali in olajšali. Pri pripravi načrta upoštevajte razdelitev rastlin glede na njihovo zahtevnost oz. potrebno po dodatnem dognojevanju. Najbolj »lačne« rastline so plodovke (bučke, kumare, papirka, paradižnik, feferoni, inp.) in kapusnice (zelje, svetača, ohrovt, inp.), zato potrebujejo redno dognojevanje.

Pomembno je tudi, da pri pripravi vrta upoštevate dobre in slabe sosede. Nekatere rastline skupaj odlično uspevajo, druge si niso najbolj naklonjene. Da bi vam vrt kar najbolje uspeval, je zato pomembno, da že v fazi načrtovanja pravilno zastavite lokacijo posevkov.

Ker večina nima neomejenih površin za vrt, je pogosto potrebno na manjšo površino posejati/posaditi večje število različnih posevkov. Da se pri tem izognemo slabim sosedom, si lahko pomagamo s tem, da mednje posejemo/posadimo vrsto ali dve drugih posevkov, t.i. nevtralizatorjev. Zelo hvaležen nevtralizator je npr. solata. 

Nikar pri načrtovanju zasaditve ne pozabite tudi na cvetlice in zelišča. S tem boste popestrili sam izgled vrta, poleg tega pa imajo tako cvetlice kot zelišča tudi veliko pozitivnih učinkov na sam vrt in rast posevkov. Pravilno izbrane cvetlice (npr. ognjič, kapucinke …) vas bodo razveseljevale s svojimi živimi barvami, poleg tega pa bodo privabile opraševalce. Pomagajo lahko tudi proti določenim boleznim in škodljivcem. Podobno je z zelišči – poleg tega da so nepogrešljiva pri kuhanju, so dober sosed, tako da jih je enostavno kombinirati z drugimi posevki, ki jim lahko rast ob izbranem zelišču celo izboljša okus. Prav tako lahko marsikaterega škodljivca preženemo z vrta že z zasaditvijo zelišč. 

Vrtiček na balkonu ali terasi

Če vrta nimate na voljo, bi pa vseeno želeli imeti nekaj domače zelenjave, se lahko lotite priprave mini vrtička na balkonu ali terasi. Ker ste pri takem vrtičku precej prostorsko omejeni, ste posledično omejeni tudi pri izbiri rastlin oz. posevkov. Za vrtiček na balkonu ali terasi je najbolje, da izberete rastline, ki imajo nizko rast, so bolj grmičaste oblike in imajo manjše plodove. Tudi takih vrtnin je kar nekaj, tako da je lahko tudi vrt na balkonu zelo pester – zasadite lahko vse od češnjevih paradižnikov, paprike, feferonov, kumar, bučk, pa do solate, graha, fižola, zelišč in številnih drugih rastlin. 

Za zasaditev si boste morali najprej pripraviti dovolj velike lonce ali korita. Predvsem je pomembno, da so posode dovolj globoke (globina je odvisna od vrtnine) in da poskrbite za ustrezno odvajanje vode. Če voda iz posodo ne bo odtekala, lahko namreč pride do gnjitja rastlin in vaš balkonski vrtiček lahko hitro klavrno konča. Izbira posode bo vplivala tudi na pogostost zalivanja – vrtnine zasajene v glinenih posodah bodo potrebovale več zalivanja, saj bo nekaj vode posrkala posoda. Ko boste imeli izbrano posodo, je potrebno izbrati še ustrezno zemljo. Odvisno do vrtnine se odločimo za zemljo, ki mora biti ustrezno rahla, z ustreznimi gnojili in hranili, običajno je varna izbira kar univerzalna zemlja za rastline ali vrt. 

V loncih pripravimo drenažno plast, jih napolnimo z zemljo in vanjo zasadimo sadike. Pazimo, da je med sadikami ustrezna razdalja. Lonce nato razporedimo po balkonu ali terasi, tako da imajo dovolj sončne svetlobe. Vrtiček dnevno preverjamo in zalivamo glede na potrebe posamezne rastline. 

Veselo in uspešno vrtnarjenje vam želimo!